Στο ΕΣΠΑ το αρχαίο Θέατρο Σικυώνος

Σκοπός η αποκάλυψη και αποκατάσταση του αρχαίου οικοδομήματος

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου κ. Σπύρου Σταματόπουλου, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Γιώτας Κασίμη, της θεματικής αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου κ. Αθηνάς Κόρκα-Κώνστα, του πρόεδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρου Μπένου, του προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών κ. Νικόλαου Σιδηρόπουλου και του προέδρου της Κοινότητας Κιάτου Τάσου Λεονάρδου.

Από αριστερά: Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου Τάσος Λεονάρδος, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Γιώτα Κασίμη και ο προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Νίκος Σιδηρόπουλος.

Στο πλαίσιο του έργου, του οποίου η χρηματοδότηση καλύπτεται από το δήμο Σικυωνίων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιδιώκεται η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας, η ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική ανάδειξή του, αλλά και η, εντέλει, απόδοσή του στο κοινό για την παρουσίαση θεατρικών και εν γένει καλλιτεχνικών έργων.  Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εργασίες, οι οποίες αναδεικνύουν το μέγεθος, την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική πληρότητα του οικοδομήματος.

Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν από το Κάτω Κοίλο και σταδιακά επεκτείνονται στις ανιούσες κλίμακες (σκάλες) και κερκίδες (σειρές καθισμάτων). Οι ελλείψεις σε τμήματα εδωλίων (καθισμάτων) που παρατηρούνται, δεν αφαιρούν από τη μεγαλοπρέπεια και ομορφιά του Θεάτρου, αφού το υπόβαθρο που διατηρείται διαμορφωμένο στο έδαφος, μας παραδίδει την πλήρη εικόνα του. Επίσης, έχει αποκαλυφθεί ο αναλημματικός τοίχος στην ανασκαφή του οποίου βρέθηκαν και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη που δίνουν στους αρχαιολόγους μια πληρέστερη εικόνα της, εντυπωσιακής όπως φαίνεται, αρχικής μορφής του Θεάτρου.  

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η πορεία των εργασιών για την «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας (Β΄ Φάση) και Διερεύνηση του αρχαίου Σταδίου της Σικυώνας» το οποίο εκτελείται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων.

Τα ευρήματα που έρχονται στο φως αναβαθμίζουν συνολικά το αρχαίο θέατρο, δεδομένου ότι του αποδίδουν πρόσθετη αξία ως αρχαιολογικού τεκμηρίου, ως τεχνικού έργου αλλά και αξία σπανιότητας και αισθητικής.

Εργασίες που προγραμματίζονται. Ένταξη στο ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι εργασίες που προγραμματίζονται και αφορούν την διερεύνηση της κατάστασης διατήρησης του θεάτρου καθώς και της αρχαίας τεχνητής επίχωσης σε σειρές εδωλίων, αλλά και την αποκάλυψη επιπλέον κερκίδων. Η ήδη αποφασισμένη παράταση ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης μέχρι 31 Μαΐου 2020 θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι εργασίες στο 1ο διάζωμα με την αφαίρεση χωμάτων και την αποκάλυψη των ορθοστατών λίθων, ενώ θα επιδιωχθεί η αποκάλυψη της ανατολικής όψης του αναλήμματος, η αποκάλυψη της αρχαίας στάθμης στην πάροδο, η διερεύνηση της εσωτερικής δομής του Αναλήμματος και τέλος, η διάνοιξη του ευρίπου της Ορχήστρας.

Επιπλέον στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι ο δήμος Σικυωνίων ανέλαβε με δικά του έξοδα την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Σκοπός είναι εξασφαλιστούν κονδύλια για την πλήρη αποκάλυψη και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού αρχαίου οικοδομήματος.

Δηλώσεις Σπύρου Σταματόπουλου, δημάρχου Σικυωνίων

Μετά το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την  πορεία του έργου, όσο και από την παράταση ισχύος της προγραμματικής σύμβασης που θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν εργασίες απαραίτητες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού θησαυρού του αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας. Ο κ. Σταματόπουλος τόνισε πως: «οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο αποκαλύπτουν σταδιακά αυτό που, όλοι εμείς που πιστέψαμε σ’ αυτό το έργο, είχαμε από την αρχή φανταστεί ότι συνέβαινε. Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψή μας ότι η αρχαία Σικυώνα ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό, οικονομικό, καλλιτεχνικό και γεωπολιτικό κέντρο και το θέατρο αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία αποκάλυψης ενός παρελθόντος σχετικά άγνωστου μέχρι σήμερα. Πρόθεσή μας είναι το αρχαίο θέατρο να μην παραμείνει ένα αποστεωμένο αρχαιολογικό τεκμήριο, αλλά με την αποκάλυψη και διατήρησή του να ενταχθεί και πάλι στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, ως ένας φωτεινός σηματοδότης που ποιοι ήμασταν και ποιοι συνεχίζουμε να είμαστε. Να δούμε και πάλι ηθοποιούς και καλλιτέχνες στην ορχήστρα του, και να αποτελέσει το ίδιο το μνημείο μια ζωντανή και συνάμα δυναμική υπενθύμιση των αξιών του ευ ζειν. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να προσφέρουμε. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Σικυωνίων ανέλαβε την εκπόνηση μελετών για να ενταχθεί το έργο της αποκάλυψης στο ΕΣΠΑ».

Info: Το αρχαίο θέατρο Σικυώνας χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ανακατασκευάσθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ. Χωριζόταν σε 15 σφήνες (κερκίδες), με 16 κλιμακωτούς διαδρόμους από την ορχήστρα προς την κορυφή. Τα εδώλια (καθίσματα), χωρίζονταν σε τρεις ζώνες, διαζώματα, για την ευκολία της κυκλοφορίας των θεατών. Κάθε διάζωμα στο Θέατρο της Σικυώνας είχε είκοσι σειρές καθισμάτων. Συνολικά εκτιμάται ότι μπορούσε να χωρέσει 10.000 θεατές.